لایه بیرونی یا همان پوسته خارجی همهی انواع پروتزها از مادهای به نام سیلیکون ساخته شده اما داخل پروتزها با ژل سیلیکون و سالین (آبنمک) پر میشوند.
به دلیل جنس سیلیکونی همهی پروتزها، عمدتا نیازی به تعویض یا اصلاح آن احساس نمیشود مگر آنکه بیمار از فرم آن خسته شده باشد و قصد تغییر آن را داشته باشد. البته ممکن است در درصد بسیار کمی از بیماران (حدود 1 درصد) عوارضی ایجاد شود که در آنصورت بسته به نظر پزشک، پروتز خارج شده و مجدد جایگزین میشود.
معمولا با توجه به اندازه، شکل، ابعاد سینه و آناتومی بدن، پزشک انواع و اندازهی متناسب بدن بیمار را به وی پیشنهاد میدهد. اندازه پروتز باید متناسب با سینه بیمار باشد؛ پروتز کوچکتر بدونتاثیر است و پروتز بزرگتر در قفسه سینه جای نمیگیرد.
اگر فرد بخواهد قسمت بالایی سینه گرد و برجسته باشد، بهتر است از پروتز گرد یا راند استفاده کند ولی اگر فرد دوست باشد که فرم سینهها طبیعی نشان داده شود و با فرم سینه طبیعی تفاوت زیادی نداشته باشد، پیشنهاد میشود از پروتز اشکی استفاده کند. در هر صورت هر دو نوع پروتزهای مناسبی هستند و تنها به سلیقه فرد بستگی دارد. البته افراد بیشتر به سراغ پروتزهای گرد یا راند میروند.
نام علمی همهی پروتزهای سینه، دیمتیلپولیسیلوکسان یا DMPS است و بهطور انحصاری توسط شرکت Nusil آمریکا ساخته میشود. تفاوت پروتزهای مختلف (حتی در یک کمپانی واحد) از نظر ژل به میزان چسبندگی یا اصطلاحا Cohesiveness آن بستگی دارد. مثلا شرکت سیلیمد از نظر غلظت چسبندگی، دارای پروتزهای مختلفی بوده که در کاتالوگ کمپانی شرح آن آمده است.
سیر تکاملی پروتزهای سینه از دهه 60 میلادی تا کنون را میتوان در 6 نسل متوالی به شرح زیر نشان دانست: نسل اول: دهه 60 تا 70 میلادی شرکت Dow Corning اقدام به ساخت پروتزهایی با جداره ضخیم اسموت و ژل رقیق درون آن کرد که پس از مدتی با مشکلاتی مانند پارگی و انقباض کپسول مواجه شدند. این پروتزها دارای یک پیچ داکرون برای باز کردن در قسمت پشت بودند و همین موجب بروز عوارض متعدد برای بیمار میشد. این شرکت پس از مدت کوتاهی فعالیت، ورشکسته شد. نسل دوم: توسط همان کمپانی از اوایل دهه 70 تا اواسط دهه 80 میلادی عرضه شد که دارای جداری نازکتر بود. با آنکه پیچ داکرون از این نسل پروتزها حذف شد اما عوارض آن همچان ادامه داشت. نسل سوم: دهه 80 آغاز تولید پروتزهای نسل سوم بود که برخی از ویژگیهای آن در پروتزهای نسل 4 و 5 هم دیده میشود؛ با آن تفاوت که جدار پروتزها کمی ضخیمتر طراحی شده و دارای سریهای ضد نشت در جدار بودند. نسل 4، 5، 6: بهینهسازیهای متعددی در این سه نسل بهطور پیوسته اتفاق افتاد. این بهینهسازیها عبارتند از: پیشرفتهتر شدن کراس لینکینگ چسبندگی بیشتر ژل پیوستگی بیشتر ژل به جدار طبیعیتر شدن جنس متناسب با بافت بدن کاهش حساسیت برانگیزی جدار و پروتز مجموعهی این ویژگیها با درجات گوناگون در پروتزهای امروزی وجود دارد.
هیچکدام! برای کسب اطلاعات بیشتر از کشورهای سازنده پروتزهای سینه به وبسایت Imed.ir و قسمت استعلام مراجعه کنید.
بهطورکلی پروتزهای سیلیکونی در تمام برندهای موجود، میانگین دارای طول عمر 10 تا 20 سال هستند. البته باید به این نکته توجه داشت که پروتزهای سینه به خودی خود هیچ تاریخ انتقضایی ندارند ولی موسسات صادرکننده CE یا FDA هیچگونه تاییدیهای مبنی بر دائمی بودن پروتزهای سینه صادر نکردهاند. در حقیقت تعویض یا جایگزین کردن پروتز در افراد، بیشتر به دلیل تغییرات فیزیکی آنها براساس افزایش سن، کاهش یا افزیش وزن یا علتهای دیگر است.
پارگی پروتز یکی از احتمالات لحاظشده در تمامی پروتزها است. به همین منظور آموزش افراد برای تشخیص ادواری از قبیل MRI و اسکن بعد از عمل پروتز سینه الزامی است.
استفاده از عنوان «مناسب» برای انتخاب پروتزها منطقیتر به نظر میرسد؛ چراکه عمدتا به فاکتورهای مختلف بدن فرد و توصیه پزشک جراح بستگی دارد ولی پر مصرفترین شکل پروتز در جهان، پروتز گرد یا راند است.
این پروتز که پس از کار گذاشتن در بدن بیمار با سرم نمکی پر میشود، از نظر پیچیدگیهای درمانی اطمینان خاطر بیشتری ایجاد میکند ولی به دلایلی مانند لمس غیرطبیعی و احتمال نشتی بیشتر، جایگاهی در بازار مصرف اکثر کشورها از جمله ایران، ندارد.
همهی محصولات سیلیکونی اعم از بهداشتی و صنعتی به دلیل ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی ماده سیلیکون، عمری چند برابر عمر طبیعی انسان دارد!
در میان تولیدات انواع پروتزهای جهان، برند سیلیمد دارای بیشترین تنوع در ساخت جدار است. 4 نوع جدار اسموت یا شفاف، ساختپلاس یا نانوتکسچر، تکسچر و پولییورتان، از محصولات این کمپانی هستند.
سیلیمد در سال 1978 میلادی با طرح اولیه پروفسور ایووپیتانگی ملقب به پاپ جراحی پلاستیک در شهر ریودوژانیروی برزیل تاسیس شده و با تولید 840 آیتم مختلف پروتز سینه، دارای بیشترین تنوع در میان همتایان خود است.
بله، اما این اتفاق به ویژگیهای ساختاری و کیفیت مواد استفادهشده در تولید پروتز بستگی دارد. پروتزهای سینه معمولاً از جنسهای ایمن و مقاومی مانند سیلیکون پزشکی ساخته میشوند که در برابر فشار و ضربه مقاومت داشته و به شکل اولیهشان باز میگردند. با این حال، در صورت استفاده نادرست یا نوسانات شدید در دمای محیط، احتمال پاره شدن یا آسیب دیدن آنها وجود دارد. برای جلوگیری از این موضوع، مهم است که پروتزهای با کیفیت و معتبر بخرید و به دستورالعملهای مراقبت و نگهداری تولیدکننده پایبند باشید. همچنین از تماس مستقیم آن با اشیاء تیز یا سرد جلوگیری کنید.
ماندگاری پروتزهای سینه بیشتر به ویژگیهای مواد، کیفیت ساخت، نحوه مراقبت و استفاده از آن بستگی دارد تا به نام تجاری یا برند خاصی وابسته باشد. اما برخی از برندها مانند سیلیمد و … اغلب ماندگارتر و با کیفیتتر شناخته میشوند.
برند سیلیمد (Silimed) بهعنوان یکی از تولیدکنندگان برجسته در زمینه پروتزهای سینه شناخته میشود. این برند به مدت سالها در تولید پروتزهای سینه مطابق با استانداردهای بینالمللی فعالیت داشته و از کیفیت مطلوبی برخوردار است. محصولات این برند از موادی مرغوب تهیه شده که در فرآیند ساخت و کنترل کیفی، بهخوبی بر روی جزئیات تمرکز کرده است.
انتخاب پروتز سینه به عوامل گوناگون بستگی دارد که بهتر است با مشورت پزشک متخصص، بهترین آن در نظر گرفته شود اما با توجه به سبک زندگی (مانند انجام کارهای سنگین یا فعالیتهای ورزشی)، وزن، فرم بدن و نیز امکان تست پروتز، دسترسی به برندهای جهانی در فروشگاههای معتبر مانند آراسیما وجود دارد که انتخاب را برای فرد متقاضی راحتتر و آسانتر میکند.
بهتر است در هنگام خرید پروتز سینه از بستهبندی آن مطمئن باشید که از قبل باز نشده باشد. تا زمان رسیدن عمل جراحی آن را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید که از آسیب و رطوبت پیشگیری شود. توجه داشته باشید تا پروتز با اجسام تیز، حرارت یا رطوبت تماس پیدا نکند و در صورت بروز مشکل، آسیبدیدگی یا نشتی، اقدام به تعویض آن کنید.
بله! برخی از فروشندگان یا متخصصان مربوطه، راهنماییهای لازم را در خصوص انتخاب نوع، اندازه و شکل مناسب پروتز سینه به شما بهعنوان خریدار ارائه کرده و کمک میکنند تا پروتزی را انتخاب کنید که با بدن و سبک زندگیتان سازگاری داشته باشد. پس از خرید پروتز هم بهمنظور شیوه مراقبت و نگهداری یا امکان تعویض، تا زمان مشخصی وجود دارد.
بله. پروتزهای سینه امروزه با توجه به پیشرفتهای فناوری و مواد استفاده شده در تولید آنها، قابلیت انطباق بسیار بالایی با پوست و شکل بدن را دارند. این پروتزها اغلب از مواد نرم، انعطافپذیر و طبیعی مانند سیلیکون تشکیل میشوند که بهخوبی با شکل بدن انطباق پیدا میکنند و احساس طبیعی را به فرد میدهند.
اندازه و شکل مطمئن شوید که اندازه و شکل پروتز با بدن شما تناسب داشته باشد تا از روی لباس هم طبیعی به نظر برسد. جنس و کیفیت مواد اطمینان حاصل کنید که پروتز از جنس با کیفیت بالا مانند سیلیکون پزشکی ساخته شده باشد و از دوام و استحکام خوبی برخوردار باشد. راحتی و استقامت پروتزی را انتخاب کنید که بتوانید برای مدت طولانی و دائمی از آن استفاده کنید؛ بدون آنکه مشکلی ایجاد کند. مشورت با متخصص در صورت امکان با متخصصانی که در این حوزه فعالیت دارند، مشورت کنید تا ضمن برطرف کردن نیاز شما، بهترین گزینه را به شما پیشنهاد دهند. فروشگاه معتبر از سایتهای معتبر و شرکتهای باسابقه خرید کنید تا علاوهبر اطمینان از اصل بودن برند، از خدمات پس از فروش نیز برخوردار شوید. ضمانت و گارانتی مطمئن شوید که پروتز خریداریشده، دارای ضمانت کیفیت و عملکرد باشد. قیمت با توجه به متنوع بودن برندها و قیمتهای آن در بازار، پروتزی را انتخاب کنید که دارای کیفیت بالا باشد؛ حتی اگر وجه بیشتری برای آن پرداخت شود. بررسی نظرات افراد نظر افرادی را که پیش از شما اقدام به خرید پروتز و انجام عمل زیبایی داشتهاند، جویا شوید و بازخورد کاربران را از منابع معتبر مطالعه کنید.
خیر. پس از هر جراحی بسته به نوع و حجم آن، بدن به مراقبتها و حمایتهای خاصی نیاز پیدا میکند تا نواحی جراحیشده کمترین درد را داشته و زودتر بهبود یابد. بنابراین باید از گنهایی استفاده کرد که این نیازها را برطرف کند. فشار استاندارد و مناسب برای کاهش تورم، طراحی ویژه برای محافظت از نواحی حساس جراحیشده، جنس پارچه و کیفیت دوخت برای نرمی و راحتی در بدن و تنفسپذیری پوست و نیز اندازه یا سایز متناسب با فرم بدن بایستی در یک گن رعایت شده باشد تا موثر واقع شود. بنابراین باید حتما به توصیه پزشک از گنهای استاندارد استفاده کرد تا از بروز مشکلاتی مانند تاخیر در روند بهبودی یا عفونت، پیشگیری شود.
معمولا توصیه میشود بلافاصله بعد از عمل جراحی، گن مناسب پوشیده شود تا به کنترل تورم و خونریزی کمک کند. مدت زمان استفاده از گن بسته به نوع عمل جراحی تا چند هفته زمان لازم دارد و بهتر است جز در موارد خاص مانند زمان استحمام، بهصورت شبانهروزی (حتی بههنگام خواب) به تن باشد. همچنین باید بهتدریج زمان استفاده از آن را کاهش داد تا در نهایت به تجویز پزشک معالج محدود و کنار گذاشته شود.
گنها دارای انواع گوناگونی هستند که به فراخور محل جراحیشده، مورداستفاده بیمار قرار میگیرند. انواع گن بعد از عمل جراحی عبارتنداز: گن کامل با سوتین، گن نیمتنه یا بالاتنه، سوتینهای مخصوص پس از عمل جراحی، سوتینهای بدون بند، گنهای دارای کمپرس. هر یک از این گنها به توصیه پزشک متخصص به داوطلب جراحی زیبایی توصیه میشود.
بله؛ اما باید باتوجه به دستورالعملهای مخصوص هر گن باشد. بهتر است گنها با دست، همراه با آب ولرم و مایع شوینده ملایم شسته شوند و تا حد امکان از شستشو با ماشین لباسشویی به دلیل آسیب به الیاف و ساختار گنها اجتناب گردد. به یاد داشته باشید که از سفیدکنندهها یا نرمکنندههای قوی خودداری کرده و در زمان خشک کردن آن، از تاباندن یا پیچاندن و اتو کردن آنها صرفنظر کنید.
ابتدا اطمینان حاصل کنید که گن متناسب با اندام خود را انتخاب کردهاید و بعد بهآرامی و با دقت و بدون اعمال فشار به نواحی جراحیشده، آن را پوشیده و قفلها و قزنهای آن را تا فشار مناسبی تنظیم کنید. توجه داشته باشید که خیلی تنگ یا بیشازحد آزاد نباشد یا مشکلی در تنفس ایجاد نکند.
معمولا توصیه میشود که در روزهای اول بعد از عمل جراحی، گن بهصورت 24 ساعته و حتی در زمان خواب پوشیده شود و بعد بهمرور با نظارت پزشک متخصص، مدتزمان آن کاهش پیدا کند.
پوشیدن گن بلافاصله بعد از عمل جراحی، با ایجاد فشار مناسب، به کاهش تورم و التهاب نواحی جراحیشده کمک میکند، درد را کاهش میدهد، از حرکتهای اضافی اندامهای بدن جلوگیری میکند، مانع ایجاد آسیب میشود، جریان خون را تقویت میبخشد، از تشکیل اسکار یا لختههای خون پیشگیری میکند و به بیمار احساس راحتی و امنیت منتقل میکند. همچنین کمک میکند تا بافتهای بدن بهدرستی در جای خود قرار گرفته و ثابت شوند.
اگرچه گن بعد از جراحی و شکمبند هر دو از محصولاتی هستند که در ایجاد فشار و حمایت از بدن، نقش بهسزایی ایفا میکنند اما تفاوتهایی هم با یکدیگر دارند. گن بعد از جراحی بهطور خاص برای کاهش تورم و التهاب و تسهیل در روند بهبودی طراحی شده، تمام یا بخشی خاص از بدن را پوشش داده و فشار یکنواختی را ایجاد میکند. شکمبند بیشتر برای کنترل ناحیه شکم استفاده شده، به تقویت عضلات ضعیف شکم میپردازد و کمتر بر حمایت ناحیه جراحیشده تاثیر میگذارد.
فشار مناسب و یکنواخت، جنس و کیفیت مناسب، طراحی استاندارد، سهولت در پوشیدن و درآوردن، تنفسپذیری، دوام و استحکام، پوشش کامل نواحی جراحیشده، ضد حساسیت و سازگار با انوع پوست.
فاکتورهای مورداهمیت در انتخاب یک گن مناسب عبارتند از: اندازه و تناسب نوع جراحی سطح حمایت از ناحیه جراحیشده استفاده از مواد مرغوب و کیفیت در ساخت دارای قابلیت تنظیم سهولت در باز و بسته کردن قزن